Μαύρα Χριστούγεννα (2019)

Ημερομηνία κυκλοφορίας 11-12-2019
Διάρκεια ταινίας 92λεπτά
Λέξεις Κλειδιά
Περιγραφή
Πάνω στη γιορτινή περίοδο των φετινών Χριστουγέννων, έρχεται μια νέα, δυναμική ανάγνωση της γνωστής, cult ταινίας τρόμου, στην οποία ένας μανιακός δολοφόνος με άγνωστα κίνητρα, σφάγιαζε τα μέλη μιας αδελφότητας.Τα κορίτσια του κολεγίου ετοιμάζονται να υποδεχτούν την εορταστική περίοδο. Όμως τότε θα αρχίσουν οι φόνοι από έναν ψυχοπαθή με μια ανατριχιαστική μάσκα, που έχει διεισδύσει στο κολλέγιο. Όσο οι φόνοι συνεχίζονται, ξεσπάει ο πανικός και η αμοιβαία καχυποψία. Όμως ο δολοφόνος δεν έχει υπολογίσει ότι η αυτή η παρέα γυναικών, είναι πιο δυναμική απ’ όσο θα περίμενε.
Η Σοφία Τακάλ (Always Shine), συνυπογράφει το σενάριο και σκηνοθετεί αυτήν τη νέα,επίκαιρη και αιχμηρή διασκευή στο κλασικό slasher φιλμ τρόμου του 1974, που με τα χρόνια απέκτησε cult status. Οι ταινίες τρόμου των μεγάλων studio που έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκα, είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Στην περίπτωση της ταινίας Μαύρα Χριστούγεννα έχουμε ένα θρίλερ για τη δύναμη των γυναικών, με γυναίκες ηρωίδες, που έχει γραφτεί και σκηνοθετηθεί από γυναίκες.
Η ταινία του 1974, ήδη είχε διαφοροποιηθεί από το genre για την εποχή της, όσον αφορά τη στερεοτυπική απεικόνιση των γυναικών στο είδος, ειδικότερα των νεαρών φοιτητριών. Οι επιθυμίες και οι ανησυχίες εκείνων των κοριτσιών, ήταν πολύ διαφορετικές από τις συνηθισμένες scream queens ή τις αφελείς νεαρές γυναίκες που ήταν τα συνήθη θύματα των δολοφόνων. Εκείνη η ταινία προσφέρονταν για μια νέα ανάγνωση, κάτω από το πρίσμα του 21ου αιώνα και της νέας εποχής που δίνει χώρο στις χειραφετημένες γυναίκες. Οι δημιουργοί γνώρισαν τοcastσε ένα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια τουSundanceκαι το σενάριο πήρε πολλές μορφές μέχρι να πάρει την τελική, δυναμική του τροπή, στην οποία οι γυναίκες της ιστορίας παίρνουν την αιματοβαμμένη τους εκδίκηση.
Οι εύκολοι εντυπωσιασμοί και το shock valueτου αίματος δεν ήταν η προτεραιότητα των δημιουργών. Σε αυτήν την ταινία θα υπήρχε χώρος για ψυχολογική ανάπτυξη των ηρωίδων και το μήνυμα θα υπαγόρευε τη δράση. Το αναίτιο κακό που συνήθως κυριαρχεί στις ταινίες τρόμου, θα έπαιρνε τη μορφή της τοξικής αρρενωπότητας και η αντίσταση της αδελφότητας στο «κακό» που έρχεται με τη μορφή του μασκοφόρου σφαγέα, θα συμβόλιζε την αντίσταση και το σύγχρονο #timesup με τον πιο ψυχαγωγικό και απολαυστικό τρόπο που μόνο τα γνήσια φιλμ τρόμου ξέρουν να προσφέρουν στους θεατές.
Η εκδίκηση αποκτά κοινωνικά χαρακτηριστικά, το κολλέγιο χρησιμοποιείται σαν μια συμβολική αναπαράσταση της σύγχρονης Αμερικής και η συνεργασία των κοριτσιών αποτελεί την κινητήρια δύναμη της τρομακτικής ιστορίας. Το θρίλερ Μαύρα Χριστούγεννα στοχεύει λίγο ψηλότερα από τα slasher movies της εποχής,κυρίως χάρη στις ψυχολογικές παραμέτρους και τον κοινωνικό σχολιασμό, με βάση τον μισογυνισμό που πυροδοτεί τα δολοφονικά ένστικτα. Η αναπάντεχη μεταφυσική τροπή στην κάθαρση του τέλους, δίνει την τελική ώθηση στην παραγωγή του Τζέισον Μπλουμ (Η Νύχτα με τις Μάσκες, Διχασμένος) για λογαριασμό της ολοένα ανερχόμενης Blumhouse Productions, η οποία κρατάει τα ηνία της παραγωγής.
Σκηνοθέτης