Ακαταμάχητος (2020)

Ημερομηνία κυκλοφορίας 17-09-2020
Διάρκεια ταινίας 101λεπτά
Περιγραφή

Ο χαρισματικός κωμικός και παρουσιαστής Τζον Στιούαρτ έχει σφραγίσει τη γενιά του χάρη στην οξύτατη ματιά του στην πολιτική επικαιρότητα, μέσα από τη σατυρική, πολυβραβευμένη εκπομπή «The Daily Show», η οποία για πολλά χρόνια ήταν ο… «εφιάλτης» των ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ.

Αφότου ο ίδιος κατέβηκε οικειοθελώς από τη θέση του κορυφαίου πολιτικού σχολιαστή (λίγο πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβει στην εξουσία), αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Η ταινία Ακαταμάχητος είναι η δεύτερη σκηνοθετική του δουλειά, στην οποία μάλιστα βρήκε συνοδοιπόρο τον Στιβ Καρέλ, έναν από τους πρώτους συνεργάτες του «The Daily Show» (από το 1999 έως το 2005).

Πρόκειται για μια κωμωδία απίθανων καταστάσεων σχετικά με την παράνοια των αμερικάνικων εκλογών και τις καμπάνιες που στήνονται για να προσελκύσουν την ψήφο των απλών ανθρώπων. Στο στόχαστρο του σεναρίου βρίσκεται ο ναρκισσισμός των ανθρώπων εξουσίας, ο αμοραλισμός της πολιτικής και οι καριερίστες που έχουν ξεχάσει ότι οφείλουν να εργάζονται για το «γενικότερο καλό».

Ο Στιβ Καρέλ υποδύεται έναν φιλόδοξο ήρωα που οργανώνει τη στρατηγική επικοινωνίας για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Στα κεντρικά του αμερικάνικου φιλελεύθερου κόμματος αντιλαμβάνονται ότι οι θέσεις τους βρίσκουν αντίκρισμα μόνο στην αστική ιντελιγκέντσια και στη λεγόμενη ελίτ. Προσπαθούν επομένως να απευθυνθούν στον απλό επαρχιώτη και στον καθημερινό άνθρωπο του μόχθου. Ο πρωταγωνιστής θα ανακαλύψει έναν εκκολαπτόμενο λαϊκό ήρωα, στο πρόσωπο ενός απολιτίκ πρώην πεζοναύτη (τον ερμηνεύει άψογα ο Κρις Κούπερ), τον οποίον θα αναλάβει να στρατολογήσει ώστε να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές και να «πιάσει» επικοινωνιακά τα λαϊκά στρώματα εκ των έσω. Στο επιτελείο του φιλόδοξου πρωταγωνιστή θα βρεθεί η κόρη του αγνού επαρχιώτη ήρωα και πολλοί εθελοντές που νοιάζονται για το μέλλον της μικρής κοινότητας. Στην πορεία βέβαια, όλα θα κυλίσουν απρόβλεπτα και οι εκπλήξεις θα είναι πολύ περισσότερες από ένα εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για μια τρυφερή κωμωδία για τις χαμένες αξίες στο παρασκήνιο της πολιτικής αρένας. Η ταινία Ακαταμάχητος παρά τον σατυρικό της τόνο σχετικά με τους ανήθικους μηχανισμούς της πολιτικής προπαγάνδας, είναι ανθρωποκεντρική και ρίχνει το δραματικό βάρος στο αβίαστο χιούμορ που προκύπτει μέσα από αληθινούς χαρακτήρες.

Η έμπνευση για την ταινία ήρθε από πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα από τις τοπικές εκλογές στην Georgia για μια θέση γερουσιαστή, την Άνοιξη του 2017. Ήταν η πρώτη φορά που μια τόσο μικρή εκλογική αναμέτρηση προκάλεσε τόση αναταραχή και που οι αντίπαλοι υποψήφιοι προκάλεσαν τέτοιο δυσανάλογο θόρυβο στα media. Οι συγκεκριμένες προεκλογικές καμπάνιες μάλιστα ήταν από τις πιο δαπανηρές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Βασική πηγή έμπνευσης του δημιουργού ήταν οι τρυφερές και διδακτικές ταινία του Φρανκ Κάπρα (κυρίως το Mr. Smith Goes to Washington /1939) αλλά και το The Candidate (1972) με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Η έμπειρη και διεισδυτική ματιά του Τζον Στιούαρτ στο πολιτικό παρασκήνιο, η μαγνητική παρουσία του Κρις Κούπερ (Adaptation, American Beauty) και η ανεξάντλητη κωμική φλέβα του Στιβ Καρέλ, συνδυάζονται σε ένα απολαυστικό, άκρως ψυχαγωγικό και απόλυτα επίκαιρο κοκτέιλ πολιτικής σάτιρας και οικογενειακής κωμωδίας.

Σκηνοθέτης

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΟΥ ΤΩΡΑ!